lalaalala

Mar 25, 2011

tak boleh nikah di masjid???

Salam semua....

hari ini dh Jumaat so happy sket la hehe..kje pn xbyk sgt so bleh blk awl n bleh pegi mkn kt tutti frutti..oh yeah.. :) dh menyimpang dari tajuk plak dh...tp pagi ni dicemari dengan citer tak best plak... iskh potong mood tul la...  betul ke kita xleh nikah di masjid?? serupa amalan org yahudi yg kawen kat gereja tu ke?? biar betik! I pun nikah kt masjid ni... Tok kadi yg tak mahu nikahkan di rumah sekarang ni...diorg lebih prefer nikahkn di masjid tp tak semua la...kalau tak bleh takkan tok kadi tak cakap pe2 pun kan...sedangkan hal lelaki yg pakai brooch kt songkok pn tok kadi tegur soh jgn pakai lelaki kn xleh pakai hiasan..dalam masjid lak tu lagi la xboleh...perempuan pun kna tutup aurat kena hormat sket la... apatah lagi la bab2 menikahkn org kan... so aku pn google2 la cari and terjumpa pasal artikel ni.. mari baca ye kawan-kawan sekalian...klu ada yg salah tolong betulkan...aku pun bukan arif sgt bab2 agama ni..sekadar berkongsi apa yg tahu je... :)

Sekian....

7 comments:

myatiqah said...

mula2 aku dgr ase cuak gk sbb plan nk nikah d mesjid..so aku wat research skit cewahhhhh....

xdenya menyimpang, sila bace sini
http://bahrusshofa.blogspot.com/2011/03/hukum-berakad-nikah-di-masjid.html

Reen Tart Nenas said...

walaupun saye nikah di rumah dulu, tp saye tetap pakai tudung litup... hermmm segan... lagipun nikah kan... moga pintu hati saye terus terbuka utk memakai hijab lepas nie ...

eyanne said...

tiqah: aku pn bg link tu gak hehe

Reen: InsyaAllah Reen..skg ni pn bkn time nikah wajib pakai tdg ke? tp tgk artis ada gak yg xpakai....huu..

cik selamah kundang said...

good job.tp pelik2 sungguh nk cari menda yg tak sepatutnya nk pegi teliti.berjuang hat lain ,tak pulak.pelik2

~ NANA ~ said...

heboh skjp pasal ni...

tp tu la, pengantin yg nk nikah kat masjid kna la pakai tudung betol2 & of coz tetamu skali :)

choclairissa @ intan said...

haritu i pergi dgr ceramah tau babe..ustaz azhar idrus ( you boleh check kt youtube)

die ckp perempuan boleh akad nikah kt masjid..sbb rumah Allah sangat mulia..tapi make sure takde sape ahli keluarga period..tutup aurat betul2 for ladies especially.if u can confirm that..go ahead ;)

eyanne said...

thanks Intan..

yup! klu dh masuk rumah Allah knala jaga aurat kan...