lalaalala

Feb 10, 2012

Journey to Hatyai - Krabi - Penang 4 days 3 night (transportation)

Salam semua...

Cmne cuti korang? cuti 4 hari kitorang dihabiskan di negara jiran, Thailand!

sawadikap... Oh baru tahu juga kalau tuk perempuan sawadika... lelaki sawadikap...
Kitorang pergi berempat, aku, Pablo, my opismate Nadzri & my childhood fren Dekna.

Plan asal mahu ke Singapore, tapi bila fikir balik mahu ke Jakarta this April kitorang tuka plan. Singapore lagi banyak duit nak guna so tuka plan ke Hatyai. Kunun nak berjimat sebab Hatyai dekat je dari kulim tapi sudahnya terlajak ke Krabi! tapi still dalam percutian bajet :) kitorang walk in je, takde nak booking awal-awal. Backpackers la katakan haha

Mode Excited!

Transport amik dari Bukit Mertajam Penang (BM). Naik van siam sorang RM70 pegi balik. Itu plan asal. Plan kitorg asik tuka je heh waktu bergerak patutnya kul 8.15 a.m tapi di lewatkan ke 9.00 a.m sebab driver siam tu terpaksa bwk tourist dr mana tah ke Genting Highland so kitorng digantikan dengan van & driver baru. Tunggu punya tunggu tak sampai2 pun van yang dijanjikan. Mood dah tuka sket. call driver van dia cakap OTW.. tunggu lagi tapi tak sampai2.. kalau lambat sangat plan kitorang pn akan tertuka di Hatyai nnt. Mood dah jadi marah tapi still kena cool sebab nnt jadi tak best bercuti...tggu sampai pukul 10 a.m xsampai2 jugak.. tya toke kedai tu dia dok kata OTW tak abis2 sebenarnya van rosak! mode bengang la... belum gerak dak rosak nnt otw rosak lg mcmm mn kn? so Pablo cari ticket len area ctu. paling awl boleh dapat kul 12.30 p.m... tu pun kat Butterworth... lambat la nak smpai Hatyai nnt...

pic ats happy je, pic bawah mood dh tunggang terbalik...

nasib baik ada couple India, Daniel & wife lupa lak nama yang sepatutnya naik van ngn kitorg mahu drive ke Bukit Kayu Hitam so diorg offer kitorang naik skali. Kitorg pun ok je la dari kna drive sndri...duit minyak, tol, parking...berhimpit la jgk 4 org kt blakang tu..nasib kereta agak besar. Mintak duit balik dari tokey kedai tu.

Ini keretanya..

Around 12 p.m kitorg sampai di Bkt Kayu Hitam.. kitorg nak byr duit minyak semua tapi Daniel tak mau plak..segan la sket so kitorg offer kata nak byr duit van ke Hatyai..mula2 beliau menolak tapi akhirnya terima juga..xdela segan sgt menumpang org tak bayar kn :) kat area parkin dah ada van yg mahu ke Hatyai tapi kena pandai pilih la..sebabkan Daniel nak amik van di situ so kitorg ikutkn je la..satu van RM120, just tuk kitorg ber6, itu kata driver van tapi lepas tu terpksa berkongsi dengan chinese sefamily yang kununnya kereta rosak, so terpksa naik van ngn kitorang. Semua kena tipu benanya...kereta yg chinese tu sewa baru lagi kot, cantik je tapi alasan driver accident.. accident amende la, broke down kunun.. padahal dari awl kitorg book van, diorg dh plan benanya....klu van penuh dalam RM70-Rm80 je..rugi RM40 huh! next time kena hati2

Transport ke Hatyai. Muka hepy je mulanya sebab dapat van besar & ingat kitorang je sudahnya tipah tertipu!

Sampai Hatyai dalam pukul 2 lebih waktu Thailand. waktu diorg lmbat sejam dari Malaysia. lambat sket sebab kena beratur panjang kat imigresen...ramai manusia nak ke Thailand rupanya...nasib kitorg agak baik sbb beratur setengah jam...ada member yg ke sana kena tunggu sampai 3 jam. Sampai Di Hatyai terus cari ticket ke Krabi sebab tak mahu terlepas dua pagi di Krabi. semua package island start dari pagi smpai petang. Kalau kitorg tido Hatyai just sempat 1 package je la. last van pukul 4.30 p.m waktu Hatyai tapi kitorg mintak pukul 5 p.m sebab mahu ke Floating market. Akan diupdate di lain entry :) ye ye je kn hahaha

Van ke Krabi lebih kurang sama je macam tadi. RM32 = 320baht sorang... itu yang kitorang boleh dapat paling murah..baca blog kata dalam Rm25 tapi ok la sebab tya agency lain semua dalam Rm35. Mahal sket sebab kitorg mahu ke Ao Nang rasanya bukan Krabi town. Perjalanan ke Krabi amik masa 4 jam ++.. kitorang seharian dalam van je uhuhu driver siam bawak laju gila, agak berbahaya tapi cepat sampai la kan... dalam pukul 9p.m ++ sampai Krabi Town, hantar penumpang yang lain. Tinggal kitorang ber 4 je nak ke Ao Nang... sebab kitorg tak book mana2 hotel kitorg pun tak tau nk gtau driver tu turun mana hahaha time kt Krabi town tu ada agency yg ofer carikan hotel. Fully booked kata beliau. Tinggal satu hotel je rate dalam RM100++ kalau tak silap tapi kitorang berkeras nak walk in mana2 hotel je sebab nak cari hotel dekat dengan area pantai. Confirm la mahal kan haha mengada2 sket :P akan di update di lain entry juga pasal Hotel :) Sampai Ao Nang terus cari hotel, package island & ticket return to Hatyai. Dapat RM30 ticket balik ke Hatyai. Amik awal pagi dari Ao Nang dalam pukul 6.15 a.m waktu Thai sebab mahu jalan2 di Hatyai. 1st day sempat pergi ke floating market je itupun sejam. Sampai Hatyai dalam pukul 11 a.m.

1st day di Hatyai, kitorang beli siap2 ticket balik ke Penang, takut habis...amik ticket paling last pukul 4.30 p.m. harga ticket RM30... Sampai Penang dalam pukul 9p.m waktu Malaysia.tambah masalah baru plak bila sampai di Penang sebab driver tak mahu hantar ke Bukit Mertajam kitorang park kereta di situ ikut plan asal driver hantar ke Megamall Penang je or Butterworth. so kitorg pilih Megamall sebab dekat sket dengan BM. My fren Dekna plak kejar masa nak amik family beliau di KTM butterworth. Family dia sampai dalam pukul 930 p.m. time kitorang tunggu boleh plak takde taxi yang lalu :( sekali bus rapid penang yang stop kt kitorang. Actually takde sapa tahan pun..pakcik bus tu berhenti sebab kitorang kot. Beliau kata takde taxi malam tu sebab Thaipusam.. bukannya kitorng berlagak tak mahu naik bus tapi barang banyak nak mampus kot, kunun backpacker tapi tangan kiri kanan penuh dengan barang hahaha terpaksa la naik jugak. kecoh kejap naik bus. semua orang atas bus dok pakat tengok kitorang, malu.. dah berkurun tak naik public transport. jakun sekejap hahaha bus tu stop kat summit Bukit Mertajam je.. last station, tak lalu area parking kitorang so terpaksala kitorang menapak jalan kaki ke kereta dengan beg berat2 tu.. Tapi alhamdulillah kitorang selamat sampai di bumi Malaysia dengan selamat :)

Total:
Penang - Bukit Mertajam = FREE
Bukit Mertajam - Hatyai = RM120/4 = rm30 sorang (kitorang bayarkan tuk kapel India)
Hatyai - Ao Nang Krabi = RM32 sorang
Ao Nang - Hatyai = RM30 sorang
Hatyai - Megamall Penang = RM30 sorang
Megamall Penang - Bukit Mertajam = Rm2 sorang

RM10 = 100 baht

TOTAL LOST: RM124 untuk transportation shaja ok...tak termasuk transport jalan2 di hatyai & Krabi. lain-lain akan di update kemudian :) gila panjang entry kali ni.

12 comments:

PurPLe LaDy AiFA said...

sgt detail! bgs2. nx update pon buat detail cmnie ek

eyanne said...

next entry xtau bila lg hhaha

cik selamah kundang said...

bejaya jugak hang.hahaha

cik selamah kundang said...

wow.bejaya update siot

nurul ashida said...

eyanne ; leh email sy x? nk tau la mane nk cari travel agency yg awk g ni.. shynur_o8o8@yahoo.com (shida)

as said...

nak tau jugak.. travel agent ni.. ader contact x?

afiqsyahmi.55@gmail.com

nora zila said...

Nak jugak...sy p ujung bln ni..plz dptkan contac agen tu

Anonymous said...

ade contact travel agent x?
norazihan_saidatul_a@yahoo.com

Pdah Nazri said...

Tumpang tanya pukul berapa last minibus/van dr hatyai to krabi ye

eyanne said...

Hatyai to krabi klu xsalah 4-5 pm last... Better bli awal la.. Sampai sn trus bli tix siap2 if plan nk jln2 kt hatyai dlu b4 p krabi

Dyana Hermosa said...

HI,
nak tanya.. Dr penang pg Hatyai approx 5hours kan? actually pakai bas or train yang lagi okay? need your kind suggestion. Thank u.:)

eyanne said...

Hi, klu bus ngn train xtau la yg mn lg ok sbb xpenah naik huhu tix train awl pg rs 4-5am. Nnt check blk ye..
Naik van la ok kot.. sepatutnya cepat je sbb usually van siam tu diorg bwk laju.. Klu xde issue mcm kitorg la :p amik dr png to hatyai trus