lalaalala

Mar 2, 2012

Krabi - Island tour

Salam....

Sorry menyepi seketika... tak sempat nak abiskan crita pasal Krabi.
part transport sudah...part hotel pun sudah... I nak crita pasal island trip pulak.

ada banyak package yang ditawarkan bila anda sampai di mana2 agent. PHI PHI ISLAND, 4 ISLAND, HONG ISLAND, PHANG NGA SEA or JAMES BOND ISLAND & JUNGLE TOUR. korang boleh pilih nak yang mana satu. semua trip island aktiviti lebih kurang sama je; snorkeling, mandi manda, sightseeing etc just yang membezakannya adalah tempat/island yang berlainan. Banyak gila island kt sana; Bamboo island, chicken island etc.... setiap package akan bawak korang pergi island yang berlainanlah. But for Hong Island & James Bond island ada canoeing skali, lebih adventure sket :) untuk jungle tour tu of coz la xdak snorkeling semua tu kan. itu aktiviti di darat, naik gajah masuk hutan & ada hot spring waterfall. boleh mandi air panas...

Semua aktiviti ni start dari pagi sampai petang. ada jugak yang halfday kalau tak silap. Disebabkan kitorang ada 2 hari je (last day dah gerak pagi2 dari Ao Nang ke Hatyai)so terpaksa pilih 2 package je. Kitorang amik package Phi Phi Island & 4 Islands. Boleh pilih jugak nak naik speed boat or Long tail boat. Kitorang pilih speed boat, cepat sket sampai kan...kalau rasa nak layan blues tgh2 laut tu pilihlah long tail boat tapi lambat sket sampai hahaha semua package ni kitorang amik dari agent. Dapat special price sebab amik hotel skali ngn diorang. Selepas tanya beberapa agent kat area situ, akhirnya kitorang memilih Aonang Hotel Booking Travel & tour. no fon 075-695180/ 086-2738737. Banyak lagi sebenarnya tapi sebab kitorang sampai agak lewat/malam, tak sempat nak survey semua agent. Jangan lupa mintak murah... Rate dalam RM100/1000 baht ke bawah tuk satu trip island. Diorang bukak harga RM150++/1500++ baht tuk satu trip. kalau 2 trip kan dh 3000++ baht? rugi kan kalau tak mintak murah :P

Actually, kitorg dapat RM1200/12000 baht untuk 4D3N hotel + 4 island trip + phi-phi island trip for 4 person. So sorang RM300/3000 baht. Hotel RM150 & island trip RM150.

Hotel : RM100 semalam /2 org = RM50. RM50 x 3 night = RM150/1500 baht
Island trip: RM150/1500baht sorang (Phi Phi island & 4 Island)

For Phi Phi Island, kitorang naik boat Seagull. Agent yang tolong booked. Ok jugak la.. tapi diorang lebih layan mat/minah saleh dari layan kitorg yang muka lebih kurang org siam jugak hahaha kitorg pn foreigner what? huh! semua trip include all this:

• Trip by speedboat with licensed tour leader
• Soft drinks, fruit, drinking water
• Snorkeling equipment
• Lunch
• Insurance

Island hopping:

• Bamboo Island
• Maya Bay - ramai orang & penuh dgn boat je..crowded xbest la..tp air dia sejuk
• Monkey Bay - monyet de sekor je pn.. ceh!
• Lohsamah Bay
• Pileh Bay - leh amik pic dr boat je
• Viking Cave - leh amik pic dr boat je
• Phi Phi Don - ni pn ramai org... lunch kt cni. hotel pn banyak.
• Hin Klarng

nnt korang akan pergi semua island2 kt ats ni untuk Phi Phi island trip. Layan piccas plak

speed boat seagull

tak ingat plak ni island yg mn uhu

Bamboo island

Pileh Bay rasanya

Lunch kitorang di Phi Phi Don island

snorkeling time. I smpai mabuk laut dh sebab telan banyak sgt air laut uhu

souviner banyak di jual disini. Kalau korang nak beli T-shirt I love Phi Phi kena beli di sini ye sebab takde di jual di Ao Nang. Yang ada hanya I love Krabi je.

Phi Phi Don Island....see byk boat kan..agak busy di sini. dah macam pelabuhan pn ada.

hotel-hotel di Phi Phi Island


tengah feeling kt Maya Bay :)

Viking cave

2nd trip, 4 islands; Phra Nang Beach, Tup Island, Chicken Island & Poda Island. package sama jgk mcm Phi Phi. Tapi kali ni kitorang naik Barracudas Speed Boat. yang ni layanan tip top! takde beza2 kaum.

Poda Island

boleh main-main dengan ikan sambil mandi tapi geli jugak bila pegang

hepy dapat berenang dgn ikan haha

Poda Island kot

Tup Island

4 of us...

korang boleh berjalan merentasi laut ke Tup Island... kitorang nak pergi tp tour leader tu tak bagi sebab dalam tu berbatu2 katanya...tp tgk mat/minah saleh lalu relax je...siap ulang alik lg huuhu

Chicken Island

rasanya dah banyak sgt pic kot...membebel pn dah panjang berjela... Nanti I sambung lagi tentang apa yang ada di Ao Nang plak....

5 comments:

myatiqah said...

cantik gilerrrrr....mcm xyah pi byk2 island..yg ko pi ni pon da ckup cantik da

eyanne said...

ko kn pegi seminggu nnt..leh pegi semua trip kot..berbaloi2! xrugi lah

Shykin Moksen said...

salam,

blog yang menarik..like
sudi-sudilah singgah di blog sy.

http://shykin.blogspot.com

Sbipk said...

Woww!!! nice trip. If you can’t decide for your next trip…Phuket is the best choice for you!!

And if you are looking for hotel in phuket for your holiday. Surin Beach Hotel will be the best choice for you too.

NinaAz said...

Cantiknyaaaaaa.. xsabar nk pegi next week